NAADAM FESTİVALİNDE MOĞOLİSTAN

GEZİ BİLGİSİ VE PROGRAM

Destinasyon: MOĞOLİSTAN
Gezi Türü: YURTDIŞI
Süre: 9 Gece 10 Gün
Tarih: 09.07.2022 - 19.07.2022
GEZİMİZİN ŞAHİKALARI

MOĞOLİSTAN 🇲🇳 YOK SENİN GİBİSİ
🧿 Dünyanın en otantik festivali, antik güreş ve okçuların meydanı NAADAM FESTİVALİ COŞKUSU benim olsun diyenler buraya.
📷 Fotoğrafcıyım diyenler, bol bol en olağanüstü fotoğrafları ben çekmeliyim diyenler buraya.
💥 GO MONGO, gerçek Moğol barbeküyü Ulan-Batur’da yemek isteyenler buraya.
🛖 YURT, YURT, YURT. İçine lüksün l’sinin girmediği, gerekirse soba ile ısınan, yüzyıllardır şekli, yapısı değişmeyen Moğol çadırlarında kalırım diyenler buraya.
🐐Kaşmir yünün kaynağına giderim, kaşmir alırım diyenler buraya.
🧿 Avrupa’nın her köşesi aynı gibi, Çin bile artık aşırı modern, ben yüzyıllardır değişmemiş, göçebeliğe devam eden ve, ve, ve belki de avcı-toplayıcı aşamasında kalmış sonsuz misafirperver insanların bir memleketi yok mu, ben oraya giderim diyenler buraya.
🍷 🎠 Şarap çok içtik sıra KIMIZ’da diyenler buraya.
🏜 Olmayan yollar, çöller, bozkırlar beni zorlamaz diyenler buraya.
🏜🧿 Çöller, kumullar ve güneş
☀️ ve renk oyunları, büyüleyen görüntüler hayatta bir kere denk gelir diyenler buraya.

GEZİ PROGRAMI

1.GÜN: 09 TEMMUZ CUMARTESİ İSTANBUL – ULAN BATUR
İstanbul Yeni Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde buluşma ve Türk Havayollarının TK236 sefer sayılı uçuşu ile 18.25’de Moğolistan’ın Başkenti Ulan Batur’a hareket.

2.GÜN: 10 TEMMUZ PAZAR ULAN BATUR
Yerel saat ile 07.20’de Ulan Batur’a varış, Ulan Batur’a varış sonrası şehir turu gerçekleştirilecektir. Moğolistan Milli Tarih Müzesi, Sukhbaatar Meydanı, Moğol Halk Partisi kurucusu, komünist lider ve 1921 Moğol Devrimi lideri Damdin oğlu Sühbaatar’ın ve Cengiz Han’ın heykelleri, Zaisan Tepesi ve Dinozor Müzesi gezeceğimiz yerler arasındadır. Tur esnasında öğlen yemeği ve Ulan Batur’un en ünlü restaurantı olan Go Mongo da açık büfe yerel barbekü yemeğimizi alacağız. Tur sonrası 4*otelimize transfer, odalara yerleşme sonrası dinlenme otelimizde. Akşam üzeri otelden ayrılarak devlet tiyatrosunda folk show eşliğinde Moğol tarihini keşfediyoruz. Akşam yemeği yerel restoranda, geceleme otelimizde.

3.GÜN: 11 TEMMUZ PAZARTESİ ULAN BATUR Naadam Festivali Etkinlikleri
Ana etkinlik günü: Merkez meydanda, saat 9’da, Chinggis Khaan’ın 9 şövalyesi, Devlet Dokuzlu Bayraklarını at sırtında taşıyacak ve onları Naadam Mahkemesine götürecek. Merkez Stadyum’da saat 11’deki resmi Açılış Seremonisinden sonra, Naadam sahasında kalın ve 3 erkeksi oyunun tadını çıkarın: güreş, okçuluk ve ayak bileğinden atış oyunları. Tatil atmosferine dalın, yiyecek alın ve geleneksel kültürümüzün tadını çıkarın.

4.GÜN: 12 TEMMUZ SALI ULAN BATUR – GOBİ ÇÖLÜ – YOL VADİSİ (AKBABA KANYONU)
Sabah erken saatlerde yerel havayolları ile 2 saatlik bir uçuşun ardından Gobi’ye varıyoruz. Asya’nın en büyük çölü olan Gobi, Moğolistan’ın yaklaşık üçte birini kapsar. Kuzey Çin ve Güney Moğolistan arasında uzanan Gobi çölünün geniş ovaları, yüksek dağları ve kum tepelerinden oluşan manzaraları ile dünyada bir benzeri yoktur. Varışımızı takiben Gobi Gurvan Saikhan (Gobi’nin Üç Güzelleri) Milli Parkı’nda bulunan eşsiz Yol Vadisi’ne (Burası bölgedeki değişik kuş türlerinin korunması için oluşturulmuş bir milli parktır. Ancak daha çok, yıl boyunca görülebilen kalın buz tabakalarının yarattığı inanılmaz manzaralarıyla tanınır) doğru yola çıkıyoruz. Akbaba Kanyonu olarak da anılan vadi içinde Gurvansaikhan Doğal Parkında 1 saatlik kolay yürüyüş. Kar leoparlarının evi olarak bilinen Yoliin Am kanyonunu geziyoruz. Burada dağ keçisi, yaban koyunu, akbaba görebiliriz. Sonrasında “ger kampına” yerleşme ve akşam yemeği. Geceleme “ger kampında”

5.GÜN: 13 TEMMUZ ÇARŞAMBA KHONGOR KUMULLARI
Sabah kahvaltısının ardından Moğolistan’nın en büyük ve en muhteşem kum tepelerinden bazılarını görmek üzere Khongor Kumullarına gideceğiz. Birkaç saatlik bir yolculuğun sonunda, öğleden sonra Khongor Kumulları’na varış. Servei ve Zuulun sıradağların kuzeyinde yer alan 7 ila 20 kilometre arası enindeki harikulade Khongoriin Els Kumulları 180 kilometre boyunca uzanmakta. Rüzgârın kaldırdığı kum kütlelerinin sesi uzun mesafeden duyulabilir. Bu sesin oluşturduğu melodiden dolayı 200 metre boyundaki kumullara “şarkı söyleyen kumullar” denmiş. Khongor’un en meşhur kum tepesi 800 metre yüksekliğinde, 12 km genişliğinde ve yaklaşık 100 km uzunluğundadır. Günün her saatinde değişen ışık sayesinde olağanüstü renklere bürünen bu kum tepeleri, gece de ayışığı altında pırıl pırıl parlarlar. Haziran ve Temmuz aylarında açan mavi müge çiçekleri tüm bozkırı kaplayarak kum tepeleriyle büyük tezat yaratırlar.Bu bölgede, yaz mevsiminde çarpıcı bir yeşillik sergileyen Khongor Nehri adında bir vaha bulunmakta. Burada, evcilleşmiş meşhur Baktriyan develeri yaşamaktadır. Besleyici yağ deposundan oluşan iki hörgüç ve kırmızıya çalan yünümsü tüylere sahip Baktriyan develeri Gobi Çölü’nün şiddetli soğuğuna dayanıklıdır. Deve yetiştiricilerinin günlük hayatına tanık olup, “Yaşayan Dinozor” ve “Gobi Prensi” isimli develere binebilirsiniz. Akşam yemeği ve geceleme kampta.

6.GÜN: 14 TEMMUZ PERŞEMBE BAYANZA
Kahvaltının ardından, “Flaming Cliffs” yani “Alevli Uçurumlar” olarak bilinen Bayanzag gezisi için hareket. Gezi esnasında bu kurak çölde yaşayan deve sürüleri ve onları besleyen göçebe aileleri görebileceğiz. 60-70 milyon yıl önce oluşan kırmızı kaya oluşumlarının bulunduğu Bayanzag, 1920’lerde Moğolistan’ı ziyaret eden Amerikalı kaşif Roy Andrew Chapman tarafından alevli uçurumlar olarak adlandırılmış. Orta Asya’nın çöl bölgelerine özgü, büyümesi yüzlerce sene süren gür çalı ve bodur ağaç görünümündeki “Saxaul” ağaçlarıyla çevrili olan nefes kesici kırmızı Bayanzag uçurumlarında her yerde dinozor fosilleri, yumurtaları ve kemiklerini bulabilirsiniz. Kamp’ta öğle yemeğinin ardından biraz daha kuzey yönünde ilerleyip, uçsuz bucaksız bozkırda yolculuk yaparak, akşamüstü Ongiin Khiid Manastırı’na varış. XVIII. Yüzyılda inşa edilen manastır Güney Moğolistan’ın en önemli Budist felsefe, astroloji ve tıp merkeziydi. Manastırın kalıntılarını gezdikten sonra yerel küçük Ger Müzesi’ni ziyaret. Yakın bir tepeden, muhteşem gün batımını izlemenin ardından kampa yerleşme. Akşam yemeği ve geceleme ger kampında.

7.GÜN: 15 TEMMUZ CUMA ORTA GOBİ
Sabah kahvaltısının ardından Orta Gobi’ye Baga Gazriin Chuluu gezisine başlıyoruz. Parlak mavi gökyüzünün gölgelikli Moğol bozkırlarından geçeceğiz. Yol üzerinde ilginç kaya oluşumlarını göreceğiz. Yolda bir vaha ve antik bir tapınağın karabesi olan “Sum Khuhk Burd’u, 19.yüzyıla ait duvar resimleriyle süslü Baga Gazaryn Chuluu ziyaret edeceğiz. Akşam yemeği ve geceleme ger kampında.

8.GÜN: 16 TEMMUZ CUMARTESİ KARAKORUM – ORHUN VADİSİ – GÖKTÜRK ABİDELERİ
Sabah kahvaltısının ardından Karakurum ve Erdene zuu Manastırı’na doğru yola çıkıyoruz. Karakurum sadece Cengiz Han zamanında Moğol İmparatorluğu’nun başkenti değil, aynı zamanda İpek Yolu üzerindeki ticaretin destansı merkeziydi. Ancak bugünkü Karakurum, turizme çok az odaklanan, bozkırda küçük bir yerleşim yeridir. Şehre vardığımızda Karakurum Müzesini ziyaret edecek ve Karakurum tarihi hakkında bilgi edineceğiz. Ardından 16. yüzyılda inşa edilmiş 108 stupa ile görkemli ve en eski Budist Manastırı kompleksi Erdenezuu’yu ziyaret edeceğiz. Moğolistan’daki Lama Budizminin ilk merkezi olan Erdene Zuu Manastırı’nın inşaatı 1586 yılında başlamış ve 300 yılı aşkın bir süre devam etmiştir. Moğolistan’daki Lama Budizminin ilk merkezi olan ve 62 tapınağa sahip olan manastır, Zirve döneminde 1000’den fazla keşişi barındırmıştır. 1930’larda, tapınakların çoğu yıkılmış, komünist tasfiyelerde keşişler öldürülmüştür. Şimdilerde ise manastır yavaş yavaş restore edilmektedir. Burada Budist sutralarını söyleyen ilginç keşişleri dinleyebilirsiniz. Günün öğleden sonraki kısmında Bilge Khan’ın Hanedanlığına ev sahipliği yapmış olan Khusdee Tsaidam turu. Yerel restoranda öğle yemeğinin ardından Orhon nehrinin batısındaki Orhun yazıtlarına doğru hareket edilerek Göktürk ve Kul Tigin anıtları ziyaret edilecektir. 8. yüzyılın başlarına dayanan Kül Tigin ve Bilge Kağan Yazıtları, göçebe Göktürk İmparatorluğu’nun en etkileyici anıtlarıdır. 1889 yılında Rus arkeologlar tarafından keşfedilerek, 1893 yılında Vilhelm Thomsen tarafından deşifre edilmiştir. Akşam geleneksel Moğol barbekü yemeği. Geceleme ‘’Ger Kampı’nda.

9. GÜN: 17 TEMMUZ PAZAR TONYUKUK YAZITLARI – TERELJİ MİLLİ PARKI
Bu sabah ilk olarak dev Cengiz Han Heykeli kompleksi ziyaret edilecektir. Çöl ortasında inşa edilen ve dünyadaki en büyük heykellerden biri olan Cengiz Han anıtının boyu toplamda 40 mt’ye ulaşmaktadır. Heykelin içinden geçen bir asansör ile atının kafasına ulaşan ziyaretçiler, buradan uçsuz bucaksız Moğol bozkırlarını görebilirler. Öğle yemeği restoranda alındıktan sonra Tonyukuk anıtını ziyaret ediyoruz, sonrasında Terelji Milli Park’a hareket. Bu ulusal park, Moğolistan’da doğal güzellikleri, ormanlık alpin dağları ve ilginç kaya oluşumları ile çok güzeldir. Ulusal Park gezimiz esnasında kaplumbağaya benzeyen ilginç kaya oluşumu olan Kaplumbağa Kayasını göreceğiz. Ayrıca, devasa kaya oluşumlarına sahip doğal dağlarla çevrili ve dağın tepesinde oturan Ariyabal Meditasyon Tapınağını ziyaret edeceğiz. Tepeden Terelj Milli Parkı’na bakan nefes kesici manzaranın keyfini çıkardıktan sonra otelimize dönüş ve geceleme otelimizde.

10.GÜN: 18 TEMMUZ PAZARTESİ ULAN BATUR
Sabah kahvaltısı sonrası Ulan-Batur’a hareket edilecektir. Yerel restoranda alınacak öğle yemeğinin ardından serbest zaman ve alışveriş imkânı. Akşam yemeği ve geceleme otelimizde.

11.GÜN: 19 TEMMUZ SALI ULAN BATUR – İSTANBUL
Sabah erken saatlerde Ulan Batur Havalimanı’na transfer. THY TK237 sefer sayılı uçuşu ile saat 08.45’de İstanbul’a hareket. Yerel saat ile 12.40’da İstanbul’a varış ve turumuzun sonu.

FİYAT

Double odada/yurtta kişibaşı 3390 Euro

TUR BEDELİNE DAHİL OLAN HİZMETLER:
BİR BGD BİKİNİ 👙 TUR GÜZELLİĞİ: AKLA GELEN HER BİR HİZMET DAHİL
▪ Türk Hava Yolları ile İstanbul – Ulan Batur – İstanbul ekonomi sınıfı uçak bileti
▪ Yerel Havayolları ile Ulan Batur – Dalanzadgad ekonomik sınıf uçak bileti
▪ 3 gece Ulan Batur’da 5*yıldızlı otelde konaklama
▪ 6 gece “Ger Kamp”larında Göçebe Çadırında tam pansiyon konaklama. Ger ya da yurt, ahşap çerçeveler ve keçe katmanlarından yapılmış geleneksel Moğol çadırlarıdır. Kalacağımız kamplardaki yurtlarda şilte, nevresim ve ekstra battaniye ile 4 yatak olacak. Isıtma için Ger Çadırının ortasında bir soba bulunur. Ayrıca küçük bir masa ve sandalye mevcut olur. Tuvalet ve duş dışarıdadır.
▪ Programda belirtilen tüm transferler
▪ Programda belirtilen tüm Öğlen ve Akşam Yemekleri
▪ Programda belirtilen tüm müze ve ören yerleri girişleri
▪ Türkçe Profesyonel Rehberlik Hizmeti
▪ Lokal İngilizce rehberlik hizmeti 🧿 BGDTURİZM güvencesi, IBEXADVENTURE CLUB ORGANİZASYONU

PLANLANAN VE GERÇEKLEŞMEKTE OLAN GEZİLERİMİZİ TAKİP ETMEK İÇİN LÜTFEN WHATSUP NUMARALARINDAN BİZE YAZINIZ!